perjantai 30. maaliskuuta 2012

Sykemittaritestiä

Ensimmäisen oman sykemittarini hankin 2008. Se oli Suunnon T4 ja tietenkin sitä vika-altteinta mallia. Omani on käynyt jo kolmesti takuuhuollossa ja on taas ruvennut reistailemaan ja näyttää sykkeet aivan miten sattuu. Tämän tappelun innoittamana Jaakko tarjosi minulle Garminin forerunner 310xt:n testiin. Olen nyt käyttänyt kyseistä mittaria kaksi viikkoa ja olen aivan myyty.
Testilaitteet, eli Suunto T4 ja Garmin 310xt
Kliseisesti plussat ja miinukset laitteista:
Suunto T4
+kooltaan näppärä, voi käyttää hyvin myös kellona
+hinta (maksoi aikanaan satkun tms.)
-ei sisäänrakennettua GPS:ää eikä korkeusanturia
-surkea ranneke, olen omani nitonut, ettei se pääse löystymään
-syö paristoja
-sykesignaali heikko, kellon pysyttävä vartalon etupuolella ja varsin lähellä sykevyötä. Venytellessä monesti kello menee liian kauas tms ja sykesignaali katkeaa
-ongelmat sykevöiden kanssa, nyt menossa muistaakseni neljäs eri sykevyö.
-epälooginen käyttöliittymä ja painikkeiden tiedot printattu kellon pohjaan! (tämä vika korjattu seuraaviin malleihin)
-sykedataa ei saa ulos mittarista
-yhden päivän treeneistä näkee vain kaikkien päivän aikana tehtyjen treenien maksimisykkeen, ei erikseen jokaisesta pätkästä, mitä mittari on ollut päällä. Esimerkiksi jos tekee vetoja, niin niistä näkee jokaisesta keskisykkeen mutta ei erikseen jokaisen vedon maksimisykettä.
-näytöltä on helppo lukea vain syke, muu data on varsin pienellä
Tässä näkee näyttöjen eron. Suunnon pieniä tietokenttiä on vaikea vauhdissa lukea.

Sykevöiden mallit ovat hieman erilaiset. Molemmat ovat mukavia ja pehmeitä. Garmin on kuitenkin lukkomekanismiltaan parempi ja mokkulan muotoilu parempi.

Garmin forerunner 310XT
+täysin kustomoitava näyttö, 1-4 tietokenttää ja ne ovat itse valittavissa
+looginen käyttöliittymä
+todella voimakas sykesignaali, olen käynyt pelaamassa sählyä jättäen mittarin kassin päälle. Tällöin mittarin ja vyön välillä on ollut parikymmentä metriä välimatkaa parhaimmillaan. Eikä ole sykekäyrä katkeillut.
+datan saa koneelle ja tiedonsiirto on nopeaa sekä helppoa (tikku koneessa ja ohjelma päällä, niin data siirtyy heti, kun kone havaitsee mittarin. Käytännössä siis heti lenkiltä tultua, jos mittari vain on vielä päällä)
+sykekäyrät ovat hyvä lisä ja niiden kanssa saa treenit analysoitua paremmin
+tarkka GPS
+ladattava, akkukesto gps-tilassa noin 20h
+merkkiäänet ja värinä
+kasapäin lisälaitteita ja -tarvikkeita saatavilla (ANT+ tuki, erilaiset pidikkeet pyöräilykäyttöön jne)
+tukeva ranneke
-ei barometristä korkeusanturia, joten korkeuskäyrissä voi olla pientä heittoa
-hinta
-kello on valtava muihin sykemittareihin verrattuna
-ei mikään kaunein mittari väritykseltään
Kokoeroa on

Ohukainen ja paksukainen
Garminista jäi todella hyvä maku testin jälkeen. Paluuta entiseen temppuilevaan Suuntoon ei ole. Vaikka kaikenlaiseen testiin tuli mittari laitettua, niin silti monta ominaisuutta jäi testaamatta. Kyseinen Garminin mittari on tehty multisport-käyttöön, erityisesti triathlonisteille. Laitteen kanssa voi uida ja siinä on eri tilat juoksuun, pyöräilyyn, uintiin ja myös tila "muut lajit" esimerkiksi hiihtoon käytettäväksi. Garmin vakuutti tarkkuudellaan, helppokäyttöisyydellään ja kustomoitavuudellaan. Jos siis haluaa hyvän treenikaverin, kaipaa GPS-ominaisuuksia ja vedenkestävyyttä, niin Garminin tarjonta kannattaa katsastaa. Varoitan vain, että jos laitteita pääsee testaamaan, niin ne voivat viedä mennessään. Niin kävi myös allekirjoittaneelle, joka tilasi 310xt:n seuraajan, 910xt:n. Siitäkin tulee aikanaan juttua, kun käyttökokemuksia olen saanut kerättyä.

4 kommenttia:

  1. Ollapa ylimääräistä tuohta niin lähtis Garmin tilaukseen.

    Varsin tutulta kuulostaa temppuileva Suunto, itse tuli hankittua reilu vuosi sitten t3c ja toinen laite menossa. Signaali tuntuu ihan onnettoman heikolta ja ei olen ihan muutama kerta kun on tehnyt mieli pysähtyä kesken lenkin, repiä mittari kädestä ja viskata metsähallituksen puolelle. Sykkeetkin varmaan pysyisi matalampana kun ei tartteisi stressata toimimattomasta mittarista.

    Itse olen himotellut juurikin Garminia tuon gps-ominaisuuden vuoksi, muilla merkeillä kun sitä ei taida olla sisäänrakennettuna lukuunottamatta suunnon uutuutta. Allekirjoittanut kun ei hirveemmin ole syttynyt ajatuksesta, että lenkillä pitäisi pitää jotain palovaroittimen kokoista anturia hauiksen ympärillä..

    Jukka T

    VastaaPoista
  2. Edge800 on odoittautunut myös soivaksi peliksi. Toimii kovilla pakkasilla, ja näytössä pimeämoodi. Kertoo ihan kaiken. Ja tuo kotiinkin, jos ei enää ite jaksa.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Jos omistaa älypuhelimen, niin yksi kompromissi on bluetooth- sykevyö ja sopiva softa kännykkään (esim Trainit android-puhelimille). Kännykkä kun on lähes kaikilla aina lenkilläkin mukana, niin miksei samalla käyttäisi kännykkää tallentamaan gps-jälkeä ja sykkeitä.

    VastaaPoista